Képzelj el egy hatalmas ünnepséget az éjféli nap alatt, amikor a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszú… nos, ez a nyár közepének ünnepe Finnországban, a Juhannus.

Juhannus, vagy ahogy mi ismerjük Szent Iván-éj a nyárközép, vagyis a nyári napforduló ünnepe (június 20. és 26. között). Finnországban nemzeti ünnep, és mivel az északiak a hosszú és sötét tél után mindig nagyon várják a nyarat, így nem csoda, hogy különleges helyet foglal a naptárban. Eredetileg pogány ünnep volt, amin Ukko, a mennydörgés istene előtt tisztelegtek. Mivel ő irányította az esőt, kedvesnek kellett lenni vele, hogy jó termést kapjanak a földművesek.

A finn Juhannus szó egyébként Szent János nevét hordozza és az esemény az új életet méltatja, valamint a fény ünnepét, és a sötétség hátrahagyását jelenti. Ez a nap hivatalosan is elindítja a nyári szezont, ahol mindenki élvezi az északi nyár hosszú nappalait és fehér éjszakáit.

Az évnek e hétvégéjén, Finnország városai kiürülnek, elcsendesednek. Természetesen vannak, akik a városokban töltik a Szent Iván éjjelét, de a legtöbben családdal és barátokkal ünneplik a vidéki nyaralókban, erdők és tavak közelében. A Juhannus-ünnep elmaradhatatlan „kellékei” közé tartozik a máglyagyújtás (kokko), a szaunázás, a pazar lakomázás és természetesen az ivás. A fiatalok szabadtéri bulikon és fesztiválokon szórakozhatnak (Pl. Himos Juhannus).

Szent Iván -éji máglya

Juhannus a nyár beköszöntét ünnepli. A máglyák gyújtása az egyikfontosabb része a „ceremóniának”. Ezt a hagyományt majdnem egész Finnországban tartják. Az ország svéd nyelvterületein azonban – Finnországban a finn és a svéd is hivatalos nyelv – az emberek már csak egy szépen feldíszített májusfát állítottak fel. A máglyának szimbolikus jelentése van, amely el űzi a sötétséget, valamint a boszorkányokat és rossz szellemeket is távol tartja.

Ilyenkor mindenki együtt énekel és táncol a tűz körül. Helsinkiben minden évben a Seurasaari skanzenben van a máglyagyújtás helyszíne. A múzeum bájos történelmi épületekkel, házikókkal és parasztházakkal büszkélkedhet, amelyeket az ország különböző részeiről gyűjtöttek össze.

forrás: https://www.discoveringfinland.com/blog/midsummer-in-helsinki/juhannus-seura/

Éjféli nap, éjszaka nélküli éjszaka

A Juhannus-ünnep talán legcsodálatosabb aspektusa, különösen a turisták és a külföldiek számára, egyszerűen az a „varázslat”, amelyet a nyárközép éjszakátlan éjszakái hoznak – amikor a nap több hétig nem megy le a horizont alá. Az emberek tovább ébren maradnak és van, hogy észre sem veszik, ha a nap véget ért. Pihenés, tóparti játékok és éjszakai fényben úszkálás egyszerűen varázslatos élmény, amelyeket csak ezen a szélességi körön van lehetőség megtapasztalni.

Szent Iván éjjelének varázslata

A Szent Iván-éji ünnep „varázslatos” éjszakájához sok régi hagyomány is kapcsolódik. Ez az éjszaka arról is ismert, hogy az emberek gyógynövényeket takarítanak be, mert ezen az éjszakán a hiedelem szerint megerősödik a gyógyító erejük. Ilyenkor furcsa dolgok történnek; boszorkányok, tündérek és manók kóborolnak, és ugratják az embereket azzal, hogy megjósolják a jövőjüket. Sok rítus kapcsolódik a szerencséhez, a boldogsághoz, a szerelemhez, a párkapcsolatokhoz és a házassághoz.

Egy varázslatos éjjel, amikor a természet ereje, az erotika és a romantika teszi a dolgát.

Régen a hajadon nők különleges bűbájokat használtak. Többek között Szent Iván éjjelén meztelenül egy kút fölé hajoltak, hogy lássák jövendőbeli férjük tükörképét. Egy másik, jóval visszafogottabb, de máig tartó hagyomány szerint, a fiatal lányok éjszaka kiosonnak, hogy hét különböző vadvirágot gyűjtsenek, majd ezeket a vánkosuk alá helyezve álmukban megpillanthatják leendő hitvesüket.

Mindezek a szokások és hagyományok azt sugallják, hogy a Juhannus-ünnepség valóban mélyreható, és erősen kötődik Finnország kultúrájához.

Virágok, virágok

Ez a nap a varázslat mellett, a virágokról szól. A hagyomány szerint a lányok virágot gyűjtenek, amiből koszorút fonnak a hajukba. A díszeket kortól és nemtől függetlenül mindenki nagy szeretettel viseli.

A házak feldíszítése friss zöld növényekkel szintén kedves szokás a nyár, és a Juhannus megünneplésére. A régi hagyomány szerint fák (például nyír vagy nyárfa) fiatal leveleit levágják és felhasználják a ház és az udvar díszítésére úgy, hogy a fa levágott darabjait a bejárat oldalainál, kapuinál vagy lépcsőinél helyezik el.

Forrás: https://www.pexels.com/photo/birch-forest-in-the-golden-hour-16810023/

Egy másik hagyomány, hogy illatos virágokkal (gyöngyvirág, madárcseresznye és orgona, vagy a hegyi kőris ágai virágai) töltik meg a belső tereket Juhannus ünnepén. A nyírfa friss és apró ágait leszedik és csokorba kötik, melyet szaunázáshoz használnak.

A finn nyári szünet kezdete

A hosszú tél távolodik, és átadja helyét a gyönyörű finn nyárnak. Ez a hétvége a nyári szabadság és a vakációs időszak megkezdésének ideje, mely általában három-négy hétig tart. A legtöbb finn ilyenkor kimenekül a városok nyüzsgő élete elől, és a nyarat békés vidéken tölti a szabadban, közel a természethez, tűzifát vágva, tóban úszva, csónakázva vagy vitorlázva.

Hogyan ünneplik a svédek a midsommart?

A nyárközép ünnepét nagyon hasonló módon ülik a két skandináv országban, azonban van néhány dolog, amit érdemes kiemelni a svédek szokásai közül.

  1. Az eper a svéd nyárközép ünnepének elengedhetetlen eleme.
  2. A pácolt hering, grillezett lazac és újburgonya szintén az ünnepi asztal kötelező eleme.
  3. Sör és különböző snapszok.
  4. Májusfa fontossága és a körülötte lejtett tánc és ünnep az esemény fénypontja.
  5. Tradicionális midsommar konyhai textíliákat használnak az ünnepi terítékhez.

Hogyan varázsolhatsz te is egy kis midsommart az otthonodba?

Nézz körül webshopunkbanés válaszd ki otthonodhoz legjobban illő vázát, amit Te is megtölthetsz a szezon virágaival. Ha nincs ötleted, akkor mutatjuk a legütősebb tippünket.

https://thenordicessence.com/shop/otthon/viragom/vazak/kling-vaza-30×7-cm-atlatszo/

Borítókép: Photo by Freddie Ramm: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photo-of-blue-and-white-flowers-field-51548/

Author Nagica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük