A skandináv lakberendezés – finnországi kiköltözésem előtt – egyet jelentett számomra az IKEA-val, meg természetesen azzal, hogy minimál és cozy. Ezzel a „tudással” a fejemben érkeztem Jyvaskyla-ba. Már az első nap meg volt a „hűha” érzés, amikor a konyhában felfedeztem az ikonikus edényszárító szekrényt, ami a finn háztartások többségében megtalálható (erről később még írok). Rögtön tudtam, hogy a skandik tudnak valamit, amit mi nem. Az északiak ugyanis mesteri ügyességgel alakítják ki belső tereiket, fókuszban a funkcionalitással, praktikummal, mindezt úgy, hogy fantasztikus harmóniát árasztanak. Ez az, ami csodálatba ejt bennünket, ezért Mankával együtt tanuljuk és igyekszünk magunkba szívni a mögöttes filozófiát. A többit – azaz a The Nordic Essence-t- pedig talán már ismeritek.

De lássuk az alapokat, hogy mitől is lesz igaz ’nordic home’ az otthonunk.

A skandináv stílusról

Legyen fény!

Mivel északon a napos órák száma jóval kevesebb, mint például nálunk, így az alap koncepciót az határozza meg, hogy minél több fényt, világosságot és légiességet teremtsenek meg az otthonaikban.

Tévhitek eloszlatása a skandináv lakberendezéssel kapcsolatban

A skandináv lakberendezés nem egyenlő azzal, hogy minimál, IKEA, unalmas, jellegtelen.

  • Nem, valóban nem kell, hogy minimál legyen. Rengeteg izgalmas és meglepő megoldás létezik színekben, desingban és anyaghasználatban.
  • Mi nagyon szeretjük és tiszteljük az IKEÁ-t, mert ha ők nincsenek, akkor valószínűleg ez a cikk sem íródik meg, hiszen széles körben a brand terjesztette el itthon ezt a stílust. De! Igenis van skandináv design lét az áruház óriáson kívül is. Ha meguntad a tömegcikkeket, akkor ideje váltani egy jóval egyedibb irányba. Ezekhez kitűnő választás lehet a Bloomingville, House Doctor, HK Living, Littala, stb…( A márkákról bővebben is olvashatsz weboldalunkon).
  • A skandináv stílus minden, csak nem unalmas, nem egyhangú. Jól átgondolt koncepcióval szuper egyedi és karakteres otthont varázsolhatsz. Az ördög mindig a részletekben rejlik (fókuszpontok, kiegészítők)!

Legyen élhető és praktikus

A nagyobb darabok választásakor gondoljuk át, hogyan maradhat szellős, légies a tér, soha ne zsúfoljunk. A bútorokat praktikussági és funkcionális szempontból is gondoljuk át.

Jó a skandináv stílus magyarországi otthonokba?

Az egyik legjobb választás, mivel a skandináv lakberendezési stílus – sok más stílussal ellentétben – szuper könnyen adaptálható a hazai otthonok többségébe, legyen az családi ház vagy éppen panel lakás.

A skandináv lakberendezés mennyire pénztárcabarát?

Jó hírünk van! Mivel a skandináv stílus eklektikus, bátran kísérletezhetsz saját kreatív ötletekkel, DIY kiegészítőkkel, bútorokkal, így szűkösebb keretből is megvalósíthatod a kialakítást. De természetesen a határ akár a csillagos ég is lehet, ha híres designer márkákat választunk.

Skandináv lakberendezés szabályai

Stílusok a skandináv lakberendezés témakörén belül

Első lépésként döntsd el, hogy milyen irányzat tetszik, mert a skandináv stíluson belül is több irányzatról beszélünk. Városi eklektika (country, rusztikus, MCM/retro, kortárs design, shabby chic, industrial), nordic, népies, country, Gusztáv (shabby chic) stb… Nézegess minél több inspirációt Pinteresten, Google keresésekkel, vagy az Instán.

Ha megvan a saját elképzelésed, akkor jöhetnek a skandináv lakberedezés szabályai

Fal

Fehér, fehér és fehér. Azaz a sima vagy lambériázott fal is fehérre festett vagy pácolt. Természetesen vannak kivételek, egy-egy színes fal vagy színes vidám tapéta megengedett. Nem főbűn még egy kis csontszín, tört fehér sem. Ne féljünk a fehér falak használatától, attól az még nem lesz unalmas, mert más elemekkel dobjuk fel az összképet.

Színek

Természetesen dominál a fehér, a fa színek, a szürke, bézs és pasztellszínek szuperül harmonizálnak egymással.

Padló

Hidegburkolattal szemben inkább a meleg burkolat használata jellemző. Vagyis svéd-vagy hajópadló. Ahogy a fal, úgy a padlóhoz is jellemzően világos anyagot használnak. Gyakori színek: fehér, fa színek.

Anyagok

A faanyagok használata dominál a bútorok esetén. Textilek eseténgyapjú, pamut, juta, lenvászon. Párnákhoz akár bárány és kecskebőrt is használnak. A lehetőségek tárháza határtalan, itt bátran lehet kísérletezni. Home decor esetén: fa, fém, üveg, kerámia, makramék. Figyeljünk a minőségi anyagok és tárgyak kiválasztására.

Bútor

Az egyszerűen elrendezett bútorok színe általában szintén világos, tehát fehér, fenyő. Soha ne zsúfoljunk! Amennyiben szűkösek az anyagi lehetőségeink, úgy inkább felújított (pl.: bútorokkal) vagy saját készítésű darabokkal (pl.: párnahuzatok) próbálkozzunk, mint olcsó rossz minőségű termékekkel. Engedjük ki a kreativitásunkat, mivel amit a fenntarthatóság és recycling jegyében csinálunk az otthonunkban, az menő. ? Amennyiben vásárolni szeretnénk új bútort, úgy jó választás lehet a jó öreg IKEA. Viszont, ha prémium, nem tömegcikkekre vágyunk akkor érdemes megnézni pl.: a Bloomingville, House Doctor, HK Living kínálatát.

Nyílászárók

Fehérre festett fa nyílászárók.Sokszor nem is tesznek függönyt az ablakra, hogy még több fény bejusson a lakásba. Skandináviában nagyon gyakran helyeznek asztali lámpát az ablakpárkányra.

Fókuszpont a lakásban

Lámpa, kandalló, szőnyeg, textilek (pl. díszpárnák), képek, design bútorok.

Amennyiben tetszett ez a bejegyzés, úgy a tartsatok velünk és olvashattok:

  • kedvenc skandináv irányzatainkról, mint a városi eklektika és nordic, de arról is beszélünk, hogy mi az a bohó;
  • kedvenc skandináv lakberendezési márkáinkról;
  • valamint ikonikus bútorokról, melyeket máig előszeretettel alkalmaznak a lakberendezésben, és azokról, melyeket skandináv tervezők alkottak;
  • skandináv home dekorról bővebben, azaz kivesézzük a fókuszpontokat.

Ányesz

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük