Finnországban van egy városka, amely a Turku-Helsinki-Tampere háromszögben helyezkedik el, a neve Iittala. A település azonban nem, mint város vált ismertté, hanem a róla elnevezett üveggyár tette azt világhírűvé. Az Iittala-t 1881-ben alapították, amely mára nemzetközileg elismert márkává nőtte ki magát. A finn – és egyben a skandináv – dizájn meghatározó szereplője home decor, konyhai kerámiák és edények gyártására szakosodott.

Az Iittala gyárról röviden

A gyár kezdetben üvegfúvással és préseléssel gyártotta az üvegtárgyakat. A huszadik század elején az elsők között áttértek a díszes terítékekről olyan étkészletek készítésére, amelyek a funkciót és a formát progresszív skandináv dizájnnal ötvözték. Az áttörést a 30-as és 40-es évek hozta meg a modernizmus és funkcionalizmus korai éveiben. Tervezési filozófiájukat olyan úttörő tervezők formálták, mint Alvar és Aino Aalto, Kaj Franck és Tapio Wirkkala. Az Iittala elsődleges célja olyan progresszív és funkcionális tárgyak gyártása, melyek egyszerre esztétikusak és időtlenek.

 Az üveg termékek mellett, időközben megjelentek a kerámia sorozatok és egyéb anyagok (pl. fém).

Az Iittala a fenntarthatóság elkötelezett híveként 2019-ben az elsők között mutatta be a 100% újrahasznosított üveg kollekcióját.

Design filozófia

Az üvegtervezés és az üveg színek megalkotásának művészete mindig alapvető fontosságú volt a cég számára. Több évtizedes tudással és szakértelemmel a gyár 200 különböző üvegszínt tud létrehozni a leghalványabb árnyalatokról a legsötétebb árnyalatokig.

Az Iittala erős formatervezési gyökerekkel rendelkezik az üveggyártás terén, ami például az Aiono Aalto által 1932-ben tervezett tárgyakon is látható; vagy az  Alvar Aalto által alkotott Savoy vázákon  1936-ból, vagy Oiva Toikka Birds by Toikka üvegmadár kollekcióján, melyet 1962 óta gyártanak.

Az Iittala logo

 A márka hivatalos, jól felismerhető i-betűs logóját Timo Sarpaneva híres dizájner tervezte. A védjegyet eredetileg finom üvegtárgyak – az i-range- számára alkotta meg, melyet később az egész Iittala márkánál használni kezdték. A rövid i betű szára a fúvócsövet, a pont az üvegbuborékot, míg a kerek forma a kemencét jelképezi.

Az első három Iittala kollekció, ami elvarázsolt minket

Az Iittala többek között olyan ikonikus darabokkal büszkélkedhet, mint Alvar Aalto Savoya vázái, a Taika varázslatos kerámiái, vagy a Birds by Toikka. Ezzel a három kollekcióval találkoztunk elsőként Finnországban és miattuk szerettünk bele az Iittala márkába. A többi már csak hab a tortán. Következő bejegyzésünkben bemutatjuk az egész Iittala családot. De addig is jöjjön a három TOP kedvenc.

Alvar Aalto kollekció

Alvar Aalto -finn építész és formatervező, várostervező- üvegváza-sorozata első díjat nyert az 1936-os Karhula-Iittala Üvegtervező Versenyen. A korabeli dekorációs tárgyakhoz képest ennek a vázának az egyszerű, mégis organikus formája forradalmi alkotás volt. A víz hullámai (finnül “aalto”) ihlette váza – más néve Savoy váza- a finn design szimbólumává és a világ egyik leghíresebb üvegtárgyává vált.

Az Alvar Aalto kollekció minden egyes vázáját napjainkban is szájjal fújják az Iittala gyárában Finnországban, és széles szín- és méretválasztékban kapható. A kollekció a modern skandináv dizájn egyik alapeleme és az Iittala legikonikusabb sorozata.

Alvar Aalto kollekció

Taika

A természet és folklór házasítása egy kis modern csavarral. Ez a TAIKA. A ‘varázslat’ névre keresztelt kollekció az Iittala egyik legkedveltebb sorozatává vált 2007-es indulása óta. Klaus Haapaniemi egyedi illusztrációi a finn folklór, a szláv animáció és a japán rézkarcok hatásainak keveréke. Minden edényen különálló kis törénet bontakozik ki: a sünök vándorlása vagy a szarvasok pihenése az elvarázsolt erdőben. Az egyszerűsített forma helyet ad a mitikus erdőnek és számos teremtményének. Egyszerűen csak imádni lehet.

Birds by Toikka

Oiva Toikka (1931-2019) a finn formatervezés egyik legnagyobb alakja. Ikonikus Birds by Toikka kollekciója először 1972-ben kapott szárnyra. A kollekció az üveggyártási hagyományok gazdag fúzióját testesíti meg. A tervező a természetből, valamint az üveggyártás iránti szenvedélyéből merítve, több mint négyszáz madár fajt alkotott meg az elmúlt negyven évben.

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük