Az északi konyhaművészetben azt szeretem, hogy pofonegyszerű receptekkel, szuper finom fogásokat és desszerteket lehet készíteni. Ilyen a finn almás pite is. Öt hónapig tartó finnországi tartózkodásom során egy dolgot biztosan megtanultam. A finnek szeretik az almás pitét. Nagyon szeretik. 🙂 Ebből fakadóan többféle módon is készítik, mint mi itthon. Mivel nem mondom magam nagy cukrásznak, így hosszú keresések és sütések árán jutottam el ehhez a kedvenc recepthez.

HOZZÁVALÓK

Tészta:

  • 125 g vaj
  • 120 ml cukor
  • 1 tojás
  • 350 ml finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor

Töltelék:

  • 4-5 darab alma (mérettől függ)
  • 3 evőkanál cukor
  • fahéj, ízlés szerint
  • 3 evőkanál vaj

ELKÉSZÍTÉS

Kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk a vajat és a cukrot, majd hozzá adjuk a tojást és keverjük tovább. Egy másik edényben összerakjuk a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. Ezután jöhet a két edény összedolgozása. Akkor jó az alapanyag, ha egy szép tészta labdát kaptunk (lehet kicsit ragacsos).

Közben kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk a hőfokot 180-200 fokra.

Amíg melegszik, addig a tészta pihen. Ez idő alatt előkészítjük a megmosott almát. Ízléstől függően pucoljuk meg vagy hagyjuk rajta a héját (én meghagytam, mert nem zavar és tetszetősebbnek ígérkezett a végeredmény a piros almákkal). Vágjuk ketté a gyümölcsöt és távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel 2-3 mm vékony szeletekre.

1 evőkanál vajjal kenjük ki a pite sütőformát. Majd vegyük ki a tésztát a tálból és oszlassuk szét egyenletesen a formában (kb. 5 mm vékony rétegre kell törekedni) úgy, hogy az edény oldalára is jusson. Miután elkészültünk a tésztás alappal, jöhetnek az almaszeletek, melyeket szorosan, picit elcsúsztatva, kívülről befelé haladva halmozunk a tésztára. Minél sűrűbben rakjuk, annál almásabb a végeredmény. Ha sikerült a szép „sorminta”, a pite szinte biztosan nagy sikert arat majd. 🙂

Viszont előtte még van egy kis dolgunk. Szórjunk rá a kristálycukros fahéjat a tetejére és a maradék 2 evőkanál – apróra vágott – vajat.

Ezután tegyük a sütőbe a mesterművet, és süssük 25-35 percig. 7-10 percenként ellenőrizzük le, mert könnyen megéghet a tészta külső része (első alkalommal én is így jártam).

Az elkészült finom pitét vanília öntettel vagy fagyival bolondíthatjuk és tálalhatjuk.

Tippek: Miután lesütötted az első finn almás pitéd, szinte biztosan szívesen újra elkészíted majd. Ekkor kicsit kísérletezhetsz. Pl. picit több lisztet adsz a tésztához és „heavy creamet”, vagyis zsíros tejszínt adsz hozzá. Fahéj mellett, vagy helyett a kardamom is izgalmas próba lehet, mert sok finn recept írja.

Sok sikert, jó étvágyat hozzá!

Ágnes

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük