A 20. században mind az építészet, a formatervezés és a belsőépítészet is méltó nyomot hagyott az utókor számára, miáltal a II. világháború utáni újjászületés éveitől szárnyba szökkent alkotásokkal, meghökkentően egyedi darabok után kapkodhatta fejét, az arra már jócskán kiéhezett közönség.

Skandináv tervezés, lakberendezés

Érdekes, de valamiért elsősorban a skandináv országok tervezői valahogy mindmáig jócskán kitűnnek a bútordesign területén. Mivel a skandináv lakberendezés, forma és színvilág a szívügyünk, alább összegyűjtöttünk 10+1 ikonikus darabot, melyre joggal lehetnek büszkék északi barátaink. Válogatásunk a teljesség igény nélkül mutat be néhány felejthetetlen széket és lounge chair-t -dán és finn tervezőktől-, melyek a mai napig is gyártás alatt állnak.

HANS WEGNER

Az egyik legnagyobb életművet maga után hagyó Hans Wegner az, aki több mint 500 általa tervezett székkel is büszkélkedhet, melyek közül csak a legfelejthetetlenebbeket említenénk:

CH24 I Wishbone Chair – Y szék

A tervező egyik, talán leghíresebb alkotása az Y szék, vagy más néven ismert ’Csontszék (CH24 I Wishbone Chair),  mely 1949-ben, Carl Janssen számára lett megalkotva, melyet eredetileg a dán kereskedők ülési szokásaik inspiráltak. Egyedien különleges vonalvezetésével külön kihívással szolgált a gyár számára, mindennek ellenére, több mint fél évszázadon keresztül, folyamatos utánpótlást igényel.

CH25 szék

Röviddel azután, egy újabbat robbantott a ’CH25’ elnevezésű könnyű társalgó székével (1950), mely lágy kőris és kézi készítésű, papír rattan organikus anyagával sem veszített könnyed eleganciájából, melynek köszönhetően, a mai modern otthonok egyik igen közkedvelt, örök darabja maradt.

CH07 Shell Chair – Kagyló szék

Másik méltán híres alkotása a ’Kagyló szék’-ként ismert (CH07 Shell Chair), korát megelőző (1963) modell igazán csak a múlt század utolsó éveiben nyert kellő elismerést. A természet ihlette lágy motívumok, élénk színek mellett nem lehet csak úgy elsétálni.

The Round One / The Chair – A szék

Nem utolsósorban egy valódi sztárként debütáló ’A szék’ (‘The Round One’ / ‘The Chair’) lágy tíkfájával, azon első televíziós elnöki vita után vált a székek királyává, miután ezen ülőalkalmatosságon folyt a nyilvános eszmecsere a két legnagyobb elnök, Kennedy és Nixon között, így a jóízlésen kívül, méltán vált egyben az erő szimbólumává.

PP19 I Papa Bear Chair – Medve Papa szék

E neves tervező gazdag életművének egyik ikonikus -számunkra is nagy kedvenc- darabja pedig a ’Medve Papa’ vagy ’Maci’ -ként méltán elnevezett, hatalmas karok ölelését imitáló modellje (1953), melynek elegánsan kényelmes látványa is csalogatóan hívogat, miáltal egy biztos: a ház örök kedvencévé válik és joggal folyik majd a verseny, az ülőalkalmatosság bitorlásáért.

Kai Kristiansen

Chair No42

Kai Kristiansen kevésbé meghökkentő, ’42-es’nek nevezett széke, a pedig a közízlésnek megfelelően alkotott remekművével vált minden idők és terek elengedhetetlen, különös egyszerűséggel megálmodott darabjává. A “Chair No42” -t Z-Chair és  Kai -Chair néven is hívják.

Arne Jacobsen

Egg ™ chair – Tojás fotel

Bármely hihetetlen is, de az 1858-ban megálmodott, karosszék ihlette egyedi ’Tojás fotel’ (The Egg™ chair) napjainkig a skandináv bútortörténelem és lakberendezés egyik nagy csillaga, az egyik legszexibb-nek vélt darabja, eredetileg a Koppenhágai Radisson Sas Hotelnek készült.

Egy biztos: lágy vonalai, praktikuma és intimitást adó öleléséből nem egykönnyű megszabadulni..nyitott terek, dolgozószobák és könyvtárak ideális darabja lehet.

Swan ™ – Hattyú szék

Másik egészen lenyűgöző darabja a ’Hattyú szék’ (Swan™ chair), mely esztétikáján kívül, a skandináv praktikum- és kényelmet sem nélkülözi, így 60 év múltán sem veszített semmit üdeségéből, így elődjéhez mérten, legalább akkora sikernek örvend. A gyönyörű Swan™ széket 1958-ban tervezte Arne Jacobsen a koppenhágai SAS Royal Hotel előcsarnokába és társalgójába. A dizájn nem tartalmaz egyenes vonalakat, így egyszerűsége és erős építészeti vonásai ellenére egységes és lágy megjelenésű.

Grand Prix™ – Nagydíj szék

Ez az 1957-es tervezésű, ’3130’-as tervezése, majd később a Milánói Triennálén díjnyertes széke méltán kapta a ’Nagydíj szék’ (Grand Prix™ chair) elnevezést. Lágy favonalai az emberi test anatómiáját követve, mindennapjaink meglepően kényelmes darabja lehet.

Eero Saarinen

Tulip chair – Tulipán szék

Az Eero Saarinen által, 1956-ban megalkotott ’Tulipán szék’ (Tulip Chair) nem egykönnyen összetéveszthető más egyéb székkel -mely lágy vonalain kívül, az egylábas megoldásával, mind a mai napig egyedinek számít. A minimalisták által különösen joggal kedvelt darab, a hasonlóan megálmodott, Tulipán étkezőasztalhoz lett eredetileg tervezve.

Eero Aarnio

Ball Chair- Labda fotel

Ez az 1963-ban, Eero Aarnio által felfedezett ’Földgolyó’ v. ’Labda’ (Ball Chair) a korát megelőző, napjainkig futurisztikusnak számító darabja egy valódi időkapszula utazást ígér, melybe élénk színei ellenére, és meghitt kényelmének köszönhetően, könnyedén elrejtőzhetünk a kíváncsi szemek elől.

Mindez csak egy kis ízelítő a nagy skandináv ikonok közül, és egy biztos: a világot járva, nincs olyan luxushotel vagy étterem, ahol ne találkozhatnánk egy-egy ilyen örök, klasszikus darabbal..

Amennyiben szívesen olvasnál még többet a skandináv lakberendezés alapjairól, úgy olvasd el kapcsolódó cikkünket itt.

Szerz. B. Judit

Borírókép: Carl Hansen & Søn

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük