Farkasordító hideg, sötétség, táncoló fények az égen. Érdekel? Az aurora borealissal foglalkozó sorozatunk hiánypótló része érkezik. Ugyan többnyire nem szívesen fázunk, de mutatunk pár helyet, ahol még ezt is szívesen tesszük. Összegyűjtöttük a szerintünk legszuperebb sarki fény lelőhelyeket Skandináviában. Norvégia, Svédország és Finnország is szerepel a listán, így mindenki választhat aszerint, hogy merre húz a szíve. Az ezer tó országából kicsit több tipp érkezik, de ezt bocsássátok meg nekem, mert elfogult vagyok a ’második otthonommal’ szemben. : )

Sorozatuk első részében végigvettük az aurora borealis alapokat, míg a második bejegyzésben összegyűjtöttünk 5 fontos tippet, amit mindenképp fontos átgondolni az utazás előtt.

A TOP 10 sarki fény lelőhelyek előtt viszont röviden vegyük át újra a sikeres aurora vadászat feltételeit:

A tiszta égbolt és a Kp-index kicsit lutri, mert szerencse kell ahhoz, hogy egy hosszú hétvége, vagy akár egy hét leforgása alatt mindkét tényező a kezünkre játssza a sarki fényt. Így azt javasoljuk, hogy ha megoldható, akkor legalább egy hétre menjünk, hogy növeljük az esélyeket. Amennyiben hosszú hétvége a cél, úgy érdemes figyelni az olcsó repülőjegy és időjárás kombinációt. Legutóbbi 1 hetes utazásunk alkalmával az addigi 4-es Kp szint az érkezésünkkel egy időben leesett 2-re, és ez nem is változott addig, amíg fel nem szálltunk a hazafelé tartó gépre. Amint elhagytuk Finnországot, visszaugrott 4-es majd másnap 5-ös szintre. Az egész héten tartó vastag felhőtakaróról már ne is beszéljünk. Murphy.

Na de térjünk vissza az optimista tervre.

Bízunk a Kp-indexben és az időjárásban, aurora service applikáció a mobilon, így már csak egy olyan helyet kell találni, ahol igen alacsony a fényterhelés. A legjobb lokációt keressük, ahol esély van erős Kp-indexre. Ennek kiválasztásában szeretnénk segíteni. Saját, valamint feketeöves ’aurora hunter’ fotós barátunk (Rácz Péter fotós, @shamanpix) tapasztalata alapján az alábbi helyek nyerték el a TOP 10 sarki fény lelőhelynek járó ’címet. A felsorolás nem helyezés, mindegyiket egyformán szeretjük.

Vannak tipikusan jó lelőhelyként ismert területek/zónák, de az alapszabály, hogy lehetőség szerint a sarkkörtől minél északabbra menjünk, így nagyobb az esély arra, hogy láthatjuk az égi tüneményt.

Íme a mi TOP 10 –es sarki fény lelőhely listánk

Családoknak és pároknak

Három finn városka Lappföldön a sarkkörön, és azon is túl 😀, amelyeket jó szívvel ajánlunk családok számára is, mivel ezek a lokációk könnyen megközelíthetőek. Viszonylag nagyobb városok, jó infrastruktúrával és kényelmes szállásokkal.

Ivalo / Inari (Finnország, Lappföld)

A város 68. szélességi körön található, tehát csúcsszuper lokáció. Ivalótól délre található az ivalói repülőtér, amely Finnország (és az EU) legészakibb repülőtere. Ez köti össze a térséget Helsinkivel.

  • Fényterhelés: Alacsony a várostól pár kilométerre
  • Megközelíthetőség: Ivalo Budapest-Helsinki-Ivalo kb. 4 óra
  • Szállás: Viszonylag elfogadható áron lehet szállást találni
  • Autóbérlési lehetőség

Saariselka (Finnország, Lappföld)

A városkában található az ország egyik legnépszerűbb síparadicsoma, valamint elképesztően látványos a rengeteg rönkház és a fenyvesek a hatalmas hótakaróval.

  • Elhelyezkedés: a város kb. a 67. szélességi kör közelében található, így szuper
  • Fényterhelés: alacsony
  • Megközelíthetőség: bérelt autóval Ivaló reptérről kb. 25-30 perces út délre
  • Szállás: Rengeteg cottage és hotel található a városkában

Rovaniemi (Finnország, Lappföld fővárosa)

Mondani sem kell, hogy családosoknak telitalálat a város, hiszen Rovaniemi nem csak az északi sarkkör fővárosa, hanem egyben a Télapó lakhelye isJ. Étterem, bevásárló központ, Santa falu, kemping.

  • Fényterhelés: közepes, a várost mindenképp el kell hagyjuk, ha sarki fényt jól szeretnénk látni
  • Megközelíthetőség: van saját repülőtere
  • Autóbérlési lehetőség

Ínyenceknek

Télen kicsit nehezebben megközelíthetők ezek a városok repülővel. Ha már elutazunk ide, akkor érdemes roadtripet szervezni és megnézni a lehető legtöbb helyet bérelt autóval vagy lakókocsival. Ezért ezeket a helyszíneket kicsit bevállalós társaságoknak ajánljuk.

Lofoten -Reine, Henningsvær, Uttakleiv- (Norvégia)

A szigetcsoport a 67. és a 68. északi szélességi fokok közt helyezkedik el. A fjordok szerelmeseinek erősen ajánlott ez a célpont. Talán nincs más hely a földön, ami vizuálisan extrább élményt tudna nyújtani, mint Lofoten apró halászfalvai a hatalmas fjordok között.

Reine az egyik kis halászfalu, amit nem szabad kihagyni, ha célba vettük a szigetcsoportot. A csipkés fjordok lábánál húzódó, mindössze alig több mint 300 lelket számláló falu egészen mesebeli látványt nyújt. Henningsvær szintén az a hely, ahová bármikor szívesen visszamenne az ember. A szűk 500 lakosú halászfalu leginkább arról híres, hogy a száradó halak között helyet adtak egy focipályának. Talán a világ legszebb „stadionja” címet is elnyerné. A furcsa egyveleg rengeteg fotóst megihletett. Uttakleiv pedig a legfotogénebb norvég tengerpartnak számít. A sort folytathatnánk még tucatnyi kis ékszerdobozzal, de ezt majd talán egy másik bejegyzésben folytatjuk.

  • Fényterhelés: alacsony
  • Megközelíthetőség: sajnos pont a téli időszakban körülményesen, két átszállással közelíthető meg.  Budapest-Narvik a cél. Bérelt autóval elérhetők ezek a pici ékkövek.

Tromsø (Norvégia)

Tromsø Norvégia 8. legnagyobb városa, a 69. szélességi kör felett található. A város, ahol a Nap május 18. és július 26. között nem bukik a horizont alá, és április végétől augusztus közepéig egyáltalán nincs éjjeli sötétség. A fehér éjszakák ellentéteként viszont november vége és január közepe között láthatjuk a hajnalalkony jelenséget, ami azt jelenti, hogy a legrövidebb napokon a hajnal alkonyba csap át. A Nap ilyenkor nem jön a horizont fölé, ám a déli órákban éppen csak alatta marad, így a totál sarki éjszaka Tromso városában nem jön létre. Az Észak-atlanti áramlat miatt viszonylag enyhe az időjárás (-4 °C januári átlaggal). Itt található a világ legészakibb sörfőzdéje, planetáriuma és botanikus kertje. Nyári és téli futóversenyeik életre szóló élmény adnak. Januárban futhatunk a sarki fények alatt, míg júniusban éjjel, nappali fényben. Kora ősszel a város az aurora borealis zónájának középpontjában áll.

  • Fényterhelés: alacsony
  • Megközelíthetőség: Nyáron repülővel könnyen elérhető a város a Budapest- Oslo-Tromsø vonalon egy átszállással. Télen itt is bonyolultabb a helyzet. Főként 2 átszállást találunk skyscanneren.
  • Autóbérlési lehetőség van

Senjasziget (Norvégia)

Senja, Norvégia második legnagyobb szigete, melynek számtalan arca van.  Az Atlanti-óceán felé néző nyugati oldalon hegyvidéki, vad táj tárul elénk, míg a belső keleti oldala lágy és buja. Senját gyakran úgy emlegetik, mint “Norvégia miniatűrben”, mivel a sziget változatos tája a norvég természetföldrajz szinte teljes ívét tükrözi.

  • Fényterhelés: Alacsony fényterhelés a várostól pár kilométerre
  • Megközelíthetőség: Budapest-Oslo-Narvik
  • Autóbérlési lehetőség

Abisko (Svédország)

Abisko egy észak-svédországi település az északi sarkkörtől 195 km-re északra fekszik és 39 kilométerre található a svéd-norvég határtól. A község mindössze 85 lelket számláló település a királyok útja, azaz Kungsleden túravonal kezdő- és végpontja is egyben. Az Abisko Nemzeti Park közvetlenül Abisko mellett fekszik.

  • Fényterhelés: alacsony
  • Autóbérlési lehetőség

Megszállott huntereknek

Bugøynes

Toplistánk legészakibb lokációja. A pici norvég halászfalu a 69.9729 körön helyezkedik el.

Az Északi-tenger itt általában 6 fok körüli, sosem fagy be a Golf-áramlat miatt. Az aprócska faluba érve úgy érezzük, tényleg elértük a világ végét. Itt lakik Elza néni, aki a helyi szauna házat működteti. Nagyobb csoportok fogadását egy hatalmas tengerparti fával fűtött szauna látja el, míg kisebb társaságoknak az Aurora ház kínál szuper kikapcsolódást. Itt kipróbálhatjuk a tengerbe futást a szaunából, majd sötétben meleg helyről kémlelhetjük az eget. Garantáltan meghatározó élmény.

  • Fényterhelés: szinte semmilyen fényterhelés nincs
  • Megközelíthetőség: Budapest-Ivalo repülővel. Majd Ivalo várostól kb. 4 óra autóútra északon található.

Miért nem szerepel Izland a listán? Szeretjük, imádjuk a szigetországot, viszont a fenti helyek valamivel északabban helyezkednek el, így nagyobb sikerrel láthatjuk a sarki fényt.

Járjatok szerencsével! 😀

A fotókat 📸 köszönjük Rácz Péter (@shamanpix) fotós barátunknak.

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük