A habcsókkal és mandulával sült piskóta az alap pillére ennek a kellemes, pudinggal és tejszínhabbal töltött süteménynek. A Kvæfjordkake torta Norvégia északi részéről származik, és hamar elnyerte méltán megérdemelt becenevét, mint verdens beste, „a világ legjobbja”.

Harstad városában, a Hinnøya-szigeten, a főutca mentén, egykor a Café Alliance állt, amelyet akkoriban a város legkiválóbb kávézójának tekintettek. Az 1920-as években nyitotta meg Hulda Ottestad és húga, akik a szomszédos Kvæfjord területéről származtak. Az észak-norvégiai kávézó úttörőjeként ismert Hulda kibővítette süteménykínálatát azzal, hogy az 1930-as években egy dán cukrászmestertől két receptet vásárolt, akkor igen magasnak számító 200 koronáért. Az egyik ilyen recept a kongekake „király torta” volt. Túl sok mandulát tartalmazott, és mivel a mandula akkoriban meglehetősen drága volt, Hulda trükkösen módosította a receptet.

Az idő múlásával a torta széles körben elterjedt Harstadban és Kvæfjordban. Majd végül a Kvæfjordkake nevet kapta, Hulda származási helyének jelképeként. A receptet kézről kézre adták, így gyanítjuk, hogy a kávézójában alkalmazott pontos receptet kis homály fedi. De a hivatalos recept szerint a torta- és habcsókrétegeknek vanília- vagy rumkrémet kell tartalmazniuk. A cukrász feladata, hogy a választott pudingot tejszínhabbal keverje-e össze vagy sem.

A Kvæfjordkake azóta elnyert a norvégok körében a legjobb torta vagy a legfinomabb sütemény címét. Ünnepségekre – esküvőkre, keresztelőkre, évfordulókra, születésnapokra és jeles ünnepekre – készítik és persze joggal.

Elkészítése egyszerű, javasoljuk egy nappal a fogyasztás előtt betölteni, hogy az ízek összeérjenek.

” …a hivatalos recept szerint a torta- és habcsókrétegeknek vanília- vagy rumkrémet kell tartalmazniuk.”

Hozzávalók a tésztához:

–   112 g vaj (szobahőmérsékletű)

–   125 g kristálycukor

–   4 nagy tojássárgája (szobahőmérsékletű)

–   4 evőkanál tej (szobahőmérsékletű)

–   150g liszt

–   1 ½ teáskanál sütőpor

–   1 teáskanál vaníliás cukor

Hozzávalók a habcsókhoz:

–   4 nagy tojásfehérje (szobahőmérsékletű)

–   200 g kristálycukor

–   50 g szeletelt mandula

A vaníliás pudinghoz:

–   55 g kristálycukor

–   2 nagy tojássárgája

–   3 evőkanál keményítő

–   500 ml zsíros tej

–   ½ vanília hüvely vagy 1 teáskanál vanília kivonat

A tejszínhabhoz:

–   300 ml tejszín

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.

Elkészítés:

Egy közepes tálba keverjük össze a cukrot és a vajat. A tojások sárgáját egyenként adagoljuk a masszához majd a végén öntsük hozzá a tejet. Egy másik tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. Majd rakjuk egybe őket. Viszonylag sűrű, nyúlós tésztát fogunk kapni. 

Kenjünk meg kis vajjal egy 30/32 x 40 cm nagyágú tepsit. Fedjük le sütőpapírral, nyomkodjuk meg, hogy jól rátapadjon. Óvatosan terítsük a tésztát egyenletesen és vékonyan a tepsire, a lehető legtávolabbi szélekre is, miközben a téglalap alakú forma megmarad. A tészta meglehetősen vastag és ragacsos, de kis türelemmel szét fog terjedni (és mivel a tepsi korábbi vajazása azt jelenti, hogy a sütőpapír nem mozog). Emellett úgy tűnhet, hogy nincs elég tészta a teljes torta elkészítéséhez, de ne izguljunk, mert sütés közben a sütemény kissé meg fog emelkedni.

Egy nagy keverőtálba habosra keverjük a tojásfehérjét (habcsók készítésekor elengedhetetlen, hogy a fehérjében nyoma se legyen a sárgájának). Adjuk hozzá egyenként a cukrot, és folyamatosan keverjük amíg fényes, merev csúcsok nem képződnek. Óvatosan öntsük a habcsókot egy habos spatulával a tésztára. A szeletelt mandulát egyenletesen szórjuk el a habcsókon. Helyezzük a sütő középső rácsába, és 30 percig sütjük, amíg a habcsók száraz és enyhén aranyszínű nem lesz. Vegyük ki és tegyük félre kihűlni.

Amíg a torta sül, elkészítjük a vaníliás pudingot és a tejszínhabot. A cukrot és a tojássárgáját egy tálba összekeverjük. Adjuk hozzá a keményítőt és keverjük addig, amíg halványsárga és sűrű lesz. Helyezzük a tejet egy főzőedénybe és adjuk hozzá a vaníliát. Melegítsük fel a tejet, mielőtt forrni kezd, vegyük le a tűzhelyről. Folyamatos keverés mellett, lassan adagoljuk a tejet a cukros tojásos keverékhez. Ha az összes tejet hozzá adtuk öntsük vissza az egészet a főzőedénybe és tegyük vissza forrni. Közepes erősségen főzzük a pudingot, amíg be nem sűrűsödik. Majd vegyük le és hagyjuk kihűlni.

Egy közepes tálba habosra keverjük a tejszínt, amíg puha csúcsok nem keletkeznek. Ha ez elkészült adjuk hozzá a kihűlt pudinghoz.

Amikor a tészta kihűlt, emeljük ki a sütőpapírral együtt és tegyük egy vágódeszkára. Vágjuk ketté. Vegyük ki az egyik felét, és húzzuk le a sütőpapírról. Óvatosan fordítsuk meg, ügyelve arra, hogy a tészta lapot ne törjük el. Kenjük rá az összes pudingkrémet az egyik tortalapra, és finoman helyezzük rá a másik felét, a habcsókkal felfelé.

Tálaljuk friss gyümölcsökkel, például eperrel. Mint a legtöbb krémes sütemény, a kvæfjordkake is annál jobb, minél hosszabb ideig „ül”, így a tésztának ideje van a pudingkrémet felszívni. Így javasoljuk, 1 nappal a fogyasztás előtt elkészíteni.

A recept eredeti forrása ITT olvasható.

Author Manka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük