Ahogy előző bejegyzésünkben már írtuk, a sarki fény nem mutatja meg magát mindenkinek. Sokszor még a legtapasztaltabb „aurora borealis vadászok” is hiába utaznak el a sarkkörtől északra eső területekre. Sarki fény kezdőknek” sorozatunk 2. részében összegyűjtöttük 5 tippet, ami szerintünk a legfontosabb ahhoz, hogy sikerrel térjünk haza „vadászatról”. Egy északi túra megterheli a pénztárcánkat, így mindenképp jó megfontolni az alábbiakat, amikor tervezgetjük az utazásunkat.

Fontos a jó lokáció

Vannak tipikusan jó lelőhelyként ismert helyek Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Izlandon is, de a legfontosabb, hogy a sarkkörtől minél északabbra utazzunk, mert a jelenség előfordulásának esélye ezeken a területeken a legmagasabb.  

A Kpindex

A Kp-index a geomágneses zavarok nagyságának jellemzésére szolgáló mutató, ami tulajdonképpen a sarki fény erősségét jelzi. A skála 0-9 között mér és az 5-ös érték – ami ritkábban fordul elő – felett már geomágneses viharnak számít a jelenség (5-9 szinteket már az ún. G-skálával is jelölik). Az 1-2 szint viszonylag gyenge, 3 közepes, 4-5 erősnek mondható. 8-as erősség nagyon ritka, de az akár már Magyarországról is észlelhető. (2015-ben volt erre példa.)

  • Kp-index meghatározások
    • Kp0 = Csendes (Quiet)
    • Kp1 = Csendes (Quiet)
    • Kp2 = Csendes (Quiet)
    • Kp3 = Rendezetlen (Unsettled)
    • Kp4 = Aktív (Active)
    • Kp5 = Kisebb vihar (Minor storm)(G1)
    • Kp6 = Mérsékelt vihar (Moderate storm)(G2)
    • Kp7 = Erős vihar (Strong storm) (G3)
    • Kp8 = Heves vihar (Severe storm) (G4)
    • Kp9 = Extrém vihar (Extreme storm) (G5)

Applikáció

Már az utazás megkezdése előtt érdemes letölteni valamelyik applikációt és nézegetni a Kp-index előrejelzéseket. Legjobb alkalmazások (kipróbálás alapján) az Aurora Forecast, Norway Lights, Aurora Service, Aurora Alerts.

Tiszta égbolt

Ez a szabály viszonylag egyszerű. Ha felhős az égbolt, akkor nem látszik a fény. Extrém erősségű Kp szint mellett (5-ös KP szint felett) zöld felhőket láthatunk. Viszont nyilván nem erről álmodik a legtöbb aurora vadász. Sajnos ez az a tényező, amire nem tudunk felkészülni. Ebben az esetben már csak annyit tehetünk, hogy amennyiben rendelkezésünkre áll autó, akkor elmegyünk egy olyan helyre ahol tisztább idő ígérkezik. (Ez sajnos nem minden esetben megoldható).

Alacsony fényterhelés

Menjünk minél távolabb a városi fényektől ki a természetbe, ugyanis a fényterhelés miatt nehezen észlelhető sarki fény. Keressünk egy elhagyatott domboldalt vagy tópartot ahol nincsenek fények. Egyébként sötétben mi is jobban látjuk a jelenséget, mert ilyenkor tágabbak a pupillák. A teli Hold erős fénye szintén gyengítheti a jelenség észlelését.

+2 bónusz, amivel ugyan nem sokra megyünk, viszont mindenképp jó, ha jut belőle.. és mert aranyos

  • Szerencse vagy sok idő Ezek közül nekem legutóbb egyik sem adatott meg L. Egy hét Lappföld, érkezés előtt egy nappal Kp5, ott tartózkodás alatt végig felhős égbolt és Kp 2, hazautazást követő első napon, ismét 5 Kp és tiszta égbolt. (a szerk.)
  • Helyiek szerint:
    • Minél hidegebb van, annál nagyobb az esély, hogy látunk sarki fényt.
    • A finn legenda szerint a sarki róka futás közben festi meg az eget a sarki fénnyel. Persze létezik több hiedelem az aurora borealissal kapcsolatban, amelyek országtól és népcsoporttól függően változnak.

Amennyiben szeretnél többet tudni a jelenségről, akkor olvasd el Aurora Borealis, azaz a sarki fény kezdőknek (I. rész) bejegyzésünket.

Képek forrása: Image by Noel Bauza from Pixabay, Image by David Mark from Pixabay , Image by BeHappyTravel from Pixabay , Image by Sturrax from Pixabay

Author Ágnes Nagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük