Csak mondj igent! Ha szeretnéd megismerni a finn kultúrát, akkor ne félj a szaunától. Kölcsönvettünk egy kezdőknek szóló, ízig-vérig finn szauna útmutatót. Itt van a szauna szezon, használd egészséggel!

Hogyan reagáljunk, ha Finnországba látogatva a következő ajánlatot kapjuk?

Megkérnek, hogy vedd le az összes ruhád és menj egy icipici forró helyiségbe, ami kb. 100 Cº -ra van felfűtve, ahol egy ideig mezítelenül fogsz ülni másokkal és együtt izzadtok. Aztán kimész és – még mindig mezítelenül – és a jégbe fúrt kis lyukon keresztül beugrasz egy tóba vagy a tengerbe vagy bármi másba, hogy felfrissítsd magad a jeges vízben. Víz helyett a hóban is meghempereghetsz.

Tehát röviden: „-Szaunázunk egyet”?

A válasznak egyszerűnek kell lennie. Légy bátor és mondj IGEN-t – mert ha nemmel felelsz, akkor kihagyod ezt a nagyszerű, egészséges és pihentető élményt, ami nem mellesleg a kulcsa lehet, annak, hogy közelebb kerülj és átérezd az finn vendéglátóid kultúráját és mentalitását.

Egy kis SZAUNA történelem

Szaunák más kultúrákban is léteznek, de Finnországban teljesen összefonódott a nemzeti kultúrával és hagyománnyal. A régmúlt időkben a relaxáció mellett igen hasznos funkciót is betöltöttek, hiszen a hosszú tél folyamán nem volt folyó meleg víz, így mosókonyhaként is remekelt. Emellett Finnországban a mai napig élnek olyan emberek, akik még szaunában születtek, mivel a hely steril volt és forró víz is a rendelkezésre állt. Természetesen ez idő alatt a szauna nem volt felfűtve.

Egyes becslések szerint az 5,3 milliós lakosságra körülbelül 2 millió szauna áll rendelkezésre. A nagy cégek és állami intézményeknek saját szaunája van. (Itt illik megjegyezni, hogy pl a NOKIA budapesti székhelyén is van szauna J, szóval ennyire komolyan veszik). Az köztársasági elnöknek hivatalos szaunája van, akárcsak a miniszterelnöknek. De ugyanúgy megtalálhatók a városi lakásokban és a vidéki házakban (cottage) is.

A tradicionális finn szaunákat fával hevítik, többnyire kéménnyel ellátott kályhában tüzelve, de kémény nélküli verziók is üzemeltek. Az utóbbi a füstszauna volt az eredeti szauna, amelyről a finnek többsége úgy gondolja, hogy a legjobb típus. Ezt úgy kell elképzelni, hogy miután a fa nagy része leégett és a legtöbb füst távozott, bezárják az ajtót és a hagyják, hogy a parázs a megfelelő hőmérsékletre felfűtse a helységet. Ez nagyon kellemes lágy meleget és fa füst aromát ad.

Minden szaunához tartozik néhány tucat kő, amit a kályha melegít, és amire a vizet locsolva pára keletkezik. Finnül „löyly” (kiejtés: löülü) a gőz, ami növeli a hőérzetet és megizzaszt.

A szauna alapszabálya igen egyszerű.

  1. Vedd le a ruháid – valahogy meg kell próbálni nem szégyenlősnek lenni.
  2. Mielőtt bemész, javasolt – udvariasságból is- lezuhanyozni.
  3. Maradj addig bent, ameddig jól érzed magad és térj vissza néhányszor, ha jól esik.
  4. Ha kijössz a szaunából, ugorj egy tóba vagy hemperegj a hóban. (valószínűleg itthon furán néznének, ha a Thököly úton lévő fitness terem szaunájából kicsattognék az utcára flip flop papucsban és törcsiben, hogy meghemperegjek a hóban. 🙂 Finnországban egy ilyen akció egyáltalán nem kelt feltűnést.) Viszont figyelj arra, hogy a hó friss és porszerű legyen, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket.
  5. Nyáron esetleg használhatsz „vihta”-t ami egy csokor nyírfaágból áll és amit vízbe merítés után lehet használni úgy, hogy enyhén csapkodod vele magad. Ez nem olyan viccesen hangzik, ám stimulálja a vérkeringést és friss illatot ad.
  6. Engedj magadnak elegendő időt: a szauna a stressz és feszültség oldásának helye – csendben, nyugalomban.
  7. Helyezz törülközőt a padra mielőtt leülsz, egyrészt mert a pad forró lehet, másrészt pedig higiéniai okokból.
  8. A hőmérséklet a szaunában preferencia kérdése, de a Finnish Sauna Society 80-100 celsius fok közötti meleget javasol. Néhányan viszont igazán boldogak 70 fok körüli hőmérséklettel. Amiben azonban egyetemlegesen egyetértenek a felelősségteljes szaunások, hogy butaság és egészségtelen azon versenyezni, hogy ki tud tovább bent maradni vagy magasabb hőmérsékletet elviselni.
  9. Növeld a párát a kőre öntött vízzel és néhány perc izzadás után frissítsd magad zuhannyal vagy más tiszta vízzel.
  10. Szívpanaszokkal vagy magas vérnyomással tartózkodni kell a hideg vizes úszástól/merüléstől.
  11. Ha jól esik, akkor menj vissza a szaunába tovább izzadni és suhintsd a bőröd egy csokor nyír vesszővel, amit a finnek „vihta”-nak neveznek. A vihta használata nem kötelező, csak javítja a szauna tisztító hatását a pórusok megnyitásával.
  12. A hevítést és hűtési folyamatot annyiszor megismételheted, amennyiszer jól esik. A finnek többsége kétszer csinálja végig.
  13. A szappannal vagy samponnal végzett mosdás általánosságban része a szauna rutinnak és általában a procedúra végén végzik.
  14. A Finnish Sauna Society további javaslata: Nagy étkezés és alkohol fogyasztása szauna előtt nem javasolt. Utána frissítő italt kell magunkhoz venni, a szomjúság megszüntetésére és a test folyadék egyensúlyának helyreállítására. A finnek általában alacsony alkohol tartalmú hűvös sört szeretnek fogyasztani.

A szaunázás pontos menetéről hamarosan bővebben olvashattok.

(Forrás: By Mikko Norros, December 2001; updated May 2009

https://finland.fi/life-society/bare-facts-of-the-sauna/ )

Cover photo: https://theicebath.com.au/

Author Nagica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük