….    where HYGGE is

„Legtöbben oly buzgón hajszolják az élvezetet, hogy elrohannak mellette.” – SOREN KIERKEGAARD

Hazudnánk magunknak, ha azt mondanánk ez így van jól. Emberek vagyunk. Mindannyian a békére, a nyugalomra a szeretetre vágyunk. Vágyuk a család adta biztonságra, az összetartozásra, arra hogy tartozzunk valahová, a kapcsolódás érzésére. A HYGGE lángja olyan közegben „lobban” fel, ahol kellemesen, otthonosan érezzük magunkat, ahol megnyugszunk. Gesztusainkkal melegséget, biztonságot, nyugalmat sugárzunk. A HYGGE bárhol létrejöhet ahol őszinte, barátságos, befogadó a légkör, legyen szó akár egy véletlen találkozásról vagy egy születésnapi összejövetelen.

A HYGGE és a családról alkotott fogalmak szorosan összefonódnak, hiszen mindkettő alapja a gondoskodás, az egymásra figyelés, amikor olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik megértenek minket, éreztetik velünk, hogy teljesen elfogadnak. Akik körében felszabadultan és a legtermészetesebben viselkedhetünk.

„Az igazi családi kapcsolat a szív melegségéről, a mély, őszinte összetartozásról szól. Sokat beszélünk a szeretetről, de elfelejtjük, hogy a szeretet az adásról és nem a kapásról szól. A szeretet egyfajta létezési mód. „ – ILSE CRAWFORD

A HYGGE elutasít mindenfajta családi és munkahelyi taktikázást, mesterkedést, ravaszkodást. Bárhol legyünk, fontos hogy annak látszódjunk, akik valójában vagyunk. A biztos tudat, hogy szívesen látnak minket, lehetőséget ad arra, hogy bátran elengedjük magunkat és önmagunkat adjuk anélkül, hogy megjátszanánk magunkat vagy küzdenénk a figyelemért.

Tévesen azt hisszük, hogy a biztonságot az anyagi dolgok adják. Nagyon sokan túlzott jelentőséget tulajdonítunk a munkának, a vagyonban kifejezendő teljesítménynek, könnyen munka alkoholistává válunk.

A HYGGE-t olyan helyzetekben tudjuk a legkönnyebben megidézni, amikor nincs semmilyen teljesítménykényszer, és lehetőségünk van arra, hogy átengedjük magunkat a pillanatnak. Amikor feszültek, zaklatottak vagy nyugtalanok vagyunk, nehéz megélni a jelent, nehéz benne lenni a pillanatban. A HYGGE nem azt jelenti, hogy teljesen mentesülünk az élet hétköznapi próbatételei alól, de sokkal könnyebb elérni, ha hajlandóak vagyunk egy kis időre letenni a gondjainkat, problémáinkat.

„A kétségbeesés legáltalánosabb formája, ha nem akarunk önmagunk lenni.” – SOREN KIERKEGAARD

A HYGGE egy védőburkot von körénk, megkívánja, hogy összhangot találjunk önmagunk teljessége és az őszinte kapcsolódási vágy, illetve a személyes szabadság és mások igényeinek tiszteletben tartása között. Alapfeltétele a másokra odafigyelő, civilizált viselkedés, mely barátságos, tiszteletteljes, oldott légkört teremt és bizalmat szül.

Forrás:     Louisa Thomsen Brits – HYGGE

Meik Wiking – HYGGE

http://mipszi.hu/cikk/160317-hygge-avagy-boldogsag-titka

http://www.vous.hu/hir/20170905-hygge-dania-jollet

Author Nagica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük